Slováci na MS20 utrpeli s USA debakel 3:9 a zabojujú o záchranu

31.12.2012 Celý región

Ufa 31. decembra (TASR) - Slovenskí hokejoví reprezentanti do 20 rokov nepostúpili na majstrovstvách sveta v ruskej Ufe do štvrťfinále. Zverenci trénera Ernesta Bokroša utrpeli v pondelňajšom poslednom zápase základnej B-skupiny s výberom USA debakel 3:9.

Mladí Slováci tak obsadili štvrté miesto v tabuľke a čakajú ich zápasy o záchranu. V nich sa najbližšie stretnú vo štvrtok 3. januára s reprezentantmi Lotyšska (12.00 SEČ), o deň neskôr ich čaká súboj s Fínskom (14.00 SEČ). Do A-skupiny I. divízie MS zostúpi jeden tím.

Američania sa do súpera od začiatku zahryzli a pokúšali sa čo najskôr dostať do vedenia. Slováci však odolávali a po troch minútach sa aj oni dostali pred súperovu bránku a Gibson mal čo robiť, aby si udržal čisté konto. To ale dlho nevydržalo ani jednému z brankárov a po štyroch minútach sa roztrhlo vrece s gólmi. Ako prví sa presadili favoriti duelu, keď po slovenskom nápore unikol obrancom Bardreau a sám proti Nagyovi nezaváhal. Netrvalo ani pätnásť sekúnd a bolo 1:1. Po vyhratom buly v obrannom pásme našiel Kolena dlhou prihrávkou Matisa v úniku a ten nedal Gibsonovi šancu. Potom však už dominovali zámorskí hokejisti. V 6. minúte ich poslal do vedenia McCabe a v 9. zvýšil už na 3:1 Gaudreau, ktorý vyhnal z bránky Nagya. Na jeho miesto nastúpil Romančík a hneď sa chytil dvoma dobrými zákrokmi. Čisté konto si však udržal iba tri minúty. Tlak Američanov bol enormný a v 12. minúte sa aj so šťastím presadil Reilly. Krátko na to išiel na trestnú Daňo a Trouba okamžite využil ponúknutú šancu - 5:1. V 17. minúte však Gostisbehere zákerne atakoval Matisa do chúlostivých partií, za čo mu rozhodcovia udelili 5+DKZ. Slováci sa šance chopili a Mráz po mele pred Gibsonom znížil na 2:5. Ďalší kúsok mohol pridať Mikúš, ale jeho strelu zastavila žŕdka.

Zverenci trénera Bokroša už z presilovky viac nevyťažili. Naopak v úvode druhej tretiny sa sami dvakrát neubránili početnej výhode súpera a Američania po góloch Gaudreaua a Trochecka viedli už 7:2. Slováci sa nepoučili a stále opakovali tie isté chyby. Nedokázali sa vyrovnať s rýchlymi hráčmi súpera a nedôslednou obranou im ponúkali stále ďalšie príležitosti na skórovanie. V polovici stretnutia využil jednu z nich Trocheck, ktorý ostal trestuhodne sám pred Romančíkom - 8:2. Slováci nevyužili ani dve presilovky o dvoch hráčov, navyše pri druhej dovolili súperom brejk dvoch proti samotnému brankárovi.

V poslednej tretine tempo hry upadlo a dávno rozhodnutý duel sa už iba dohrával. Američania poľavili v ofenzíve a už nehrali s takým dôrazom ani vo vlastnom obrannom pásme. Šancu tak dostali slovenskí útočníci. V 50. minúte dostal dostatok priestoru pred bránkou Matis a svojím druhým gólom znížil na 3:8. V závere Američania premenili presilovku zásluhou Galchenyuka, ktorý upravil na 9:3.

USA - Slovensko 9:3 (5:2, 3:0, 1:1)
Góly: 5. Bardreau (Hartman, Gibson), 6. McCabe (Vesey, Miller), 9. Gaudreau (Gostisbehere), 12. Reilly (Vesey, Miller), 14. Trouba (Kuraly), 25. Gaudreau (McCabe, Trocheck), 27. Trocheck (Gaudreau), 30. Trocheck (Biggs, Lucia), 57. Galchenyuk (Murphy, Jones) - 5. Matis (Kolena), 19. R. Mráz (Čerešňák, Nechala), 50. Matis (Kolena, Uhrík)
Rozhodcovia: Hodek (ČR), Nord (Švéd.) - Jucers (Lot.), Puolakka (Fín.)
vylúčení: 6:9 na 2 min, navyše: Gostisbehere 5+DKZ za sekanie - Matis 10 min za hrubosť
presilovky: 4:1
oslabenia: 0:0.

USA: Gibson - Murphy, Reilly, Trouba, Gostisbehere, Jones, McCabe, Sieloff - Kuraly, Galchenyuk, Barber - Miller, Gaudreau, Vesey - Lucia, Biggs, Trocheck - Bardreau, Pietila, Hartman - Grimaldi

SR: Nagy (9. Romančík) - Čerešňák, Nechala, Rusina, Bagin, Korím, Bajaník, Búri - Mikúš, Daňo, Reway - R. Mráz, Bíreš, B. Mráz - Kolena, Uhrík, Matis - Hudec, Fujerik, Rapáč


Ernest Bokroš, tréner SR 20 (zdroj: SZĽH): "Naše želanie vyradiť niektorého z trojice veľkých favoritov sa, žiaľ, nestalo skutočnosťou a nastala tvrdá realita – boj o zotrvanie medzi elitou svetového šampionátu. Posledné stretnutie, rozlúčkové s rokom 2012, bolo lekciou amerických mladíkov z efektivity premieňania gólových šancí. Každého trénera i hráča musí mrzieť výška prehry ako dnes, rozdiel v hráčskej kvalite sa však, aj keď veľmi kruto, prejavil. Boje v základnej skupine sú za nami, teraz si musíme zanalyzovať všetky detaily nášho doterajšieho pôsobenia v metropole Baškirska. Máme dva dni na to, aby sme pripravili našich zverencov na štvrtkový 'zápas roka' proti Lotyšsku."

Skupina o záchranu:

program:

streda 2. januára (12.00 SEČ): Fínsko - Nemecko
štvrtok 3. januára (12.00 SEČ): SLOVENSKO - Lotyšsko
piatok 4. januára (10.00 SEČ): Nemecko - Lotyšsko
piatok 4. januára (14.00 SEČ): Fínsko - SLOVENSKO


tabuľka:

1. Fínsko 1 1 0 0 0 5:1 3
2. SLOVENSKO 1 0 1 0 0 2:1 2
3. Nemecko 1 0 0 1 0 1:2 1
4. Lotyšsko 1 0 0 0 1 1:5 0
 

Vyberte región